Droom zacht

Voor Klaas Vaak is iedereen gelijk. Zelfs als de een slecht vijf uren aan de matras gekluisterd is en de andere negen. Uiteindelijk slapen we allemaal naar het gebod van de vijf slaapfasen. Wie zich daaraan houdt, kan de aanbrekende dag met een gerust gemoed tegemoet treden - natuurlijk zonder slaap in de ogen.

De diepe slaap

Die slaap bestaat in principe niet. Inderdaad bestaat de slaap uit vijf fases, die samen een slaapcyclus vormen: In de eerste fase dommelen we, in de tweede fase neemt de hersenactiviteit af, in de derde en vierde fase vallen we in de diepe slaap. Deze dient hoofdzakelijk voor het lichamelijk herstel. In de diepe slaap zijn pogingen iemand wakker te maken zo goed als zinloos, er is geen beweging van de ogen meer en ook de spieren pauzeren. De hersenen zijn ontspannen, het immuunsysteem wordt geactiveerd. Slaapwandelen en nachtmerries horen bij de diepe slaap.
Aan het einde van een slaapcyclus komt men in de REM-fase (Rapid Eye Movemet), de "REM-slaap": De fantasie slaat op hol, de belevenissen van de dag worden verwerkt en opgeslagen. Als de wekker gaat tijdens de REM-fase, blijft de droom in de gedachten hangen.

Voor een verkwikkende nachtrust geldt: Vijf cycli doorslapen

Een complete slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Voor een verkwikkende nachtrust zijn in totaal vijf cycli nodig, dus ongeveer zeven tot acht uren. Wie de wekker tegen het einde van de vijfde cyclus zet, heeft veel kans om 's morgens ontspannen te kunnen opstaan.Voor velen schijnt dat echter ook al niet voldoende te zijn. Als de slaapplek niet goed is, helpt de langste diepe slaap ook niets. Daarom geldt: Goed opletten hoe men slaapt: Ondersteunt de matras de wervelkolom, of zakt deze door? Is het kussen vlak en klein genoeg om alleen het hoofd te ondersteunen en niet het hele bovenlichaam? Is de slaapkamer aangenaam van temperatuur en donker?Als u niet zeker bent van matras en kussen, hoeft zich niet te schamen om dit in de winkel uit te proberen. Uiteindelijk vindt ook de meest vermoeide medemens de ideale slaapplek. En dan wordt dromen geen strobreed meer in de weg gelegd.

<- Trends & Living