Een werkkamer thuis

De nieuwe trend: De fusie van huis en werk. Niet alleen scholieren en studenten, maar ook steeds meer werkenden hebben thuis een goed uitgeruste werkkamer nodig.
Enkele jaren geleden was een klein bureau, verstopt in een slaap- of voorkamer, nog voldoende. In het tijdperk van de computers heeft het bureau in huis meer plek nodig - beeldscherm, desktop, toetsenbord en printer kun je nu eenmaal niet zo eenvoudig in een lade opbergen.


Het ideale bureau is minstens 160 x 80 cm groot en 72 cm hoog. Het meest ideaal is als uw nieuwe bureau over een in hoogte verstelbaar werkblad beschikt. Om voor uzelf de meest optimale hoogte te vinden, moet u in de meubelzaak zeker gaan "proefzitten". Plaats het bureau zodanig, dat u niet met de rug naar de deur zit. Aan de ene kant kan het van daaruit tochten, aan de andere kant voelen de meeste mensen zich onprettig als ze bloot worden gesteld aan afleidingen van achter. Ook dient u bij het opstellen rekening te houden met de werkomstandigheden die u nodig hebt:: Wilt u graag geïnspireerd worden door een blik uit het raam of op een hoek met planten, of leidt dat u alleen maar af? Werkt u beter midden in de drukte van uw kinderen of in een door een kamerscherm of scheidingswand afgescheiden ruimte?
Ook de bureaustoel heeft een bijzondere betekenis: Uiteindelijk moet u daar langere periodes op zitten, en dat zou zo ontspannen mogelijk moeten zijn, zonder rugklachten, zodat u zich volledig op uw werk kunt concentreren. Het meest ideaal zijn natuurlijk ademende materialen of ultramodern synthetisch weefsel, omdat die zich aanpassen aan elke beweging. Naast een rugleuning die minstens tot aan de schouderbladen moet reiken, moet de stoel ook armleuningen hebben, die ontlasten schouders en rug.


Een lendensteun in de omgeving van de lendenen biedt extra ondersteuning. Het meest optimale is dat de stoel verstelbaar is en zo afgesteld is, dat zowel heup- als kniegewricht en ook de ellebogen een haakse hoek vormen. Een kniestoel spaart weliswaar de rug, maar als oplossing op de lange termijn is deze echter niet aan te raden, omdat knie- en heupgewrichten teveel belast worden. Om spanning in de rug te voorkomen, kunt u tussendoor altijd een paar rek- en strekoefeningen doen - zodat uw werkdag ontspannen eindigt en u lekker van uw vrije avond kunt gaan genieten.

<- Trends & Living